Wednesday, 7 January 2015

HERBA DERHAKA MERTUA

Bismillah hirrahmanirrahim...

HERBA DERHAKA MERTUA (salah satu ramuan Coklat Love Habibi)

Tahukah anda???

DERHAKA MERTUA merupakan pokok herba yang tubuh liar. Terdiri daripada keluarga Plumbaginaceae yang mana nama Saintifiknya adalah Plumbago Indica. Nama tempatannya pula adalah Derhaka Mertua, namun begitu ia turut dikenali sebagai Ceraka Kampung, Plumbago serta beberapa nama lain. Dari pembacaan saya dalam beberapa web dan blog tentang pokok herba ini, ia merupakan pokok renek, bunganya ada yang berwarna merah, putih mahupun biru.

Apa yang ingin dikongsikan di sini adalah mengenai khasiat pokok herba ini. Dalam kebanyakan rawatan, biasanya bahagian akar yang digunakan.

✔ Air rebusan akarnya digunakan untuk mengatasi masalah sembelit.

✔ Ia juga digunakan untuk menggugurkan kandungan. Ia bersifat anti radang .

✔ Ia juga dapat mengembalikan kecergasan badan.

✔ Juga boleh digunakan untuk mengubati batuk, bronkitis , angin dalam perut (colic) dan kudis buta (scabies).

Di Malaysia fungsi utama tumbuhan ini ialah untuk melancarkan perjalanan haid. Untuk tujuan ini 2 atau tiga helai daunnya yang segar, dibersihkan dan dikunyah begitu sahaja dalam tempoh seminggu dari tarikh sepatutnya haid.

Tumbuhan ini amat merbahaya dan boleh menggugurkan janin jika diambil oleh wanita yang sedang hamil. Oleh itu penggunaannya perlulah dilakukan dengan berhati-hati.

***********************************************

>>> inilah salah satu bahan herba yang terdapat dalam COKLAT LOVE HABIBI, keluaran Susuk Dara Resources.

Jadi bagi wanita yg ade masalah period yang tak datang setiap bulan, ia turut membantu menolak darah haid ke luar serta kotoran lain selain khasiatnya memberi tenaga, melawaskan, melancarkan peredaran darah.

‪⚠ ‎wanita‬ mengandung TIDAK dibenarkan mengambil CLH kerana terdapat herba bernama DERHAKA MERTUA yg berfungsi boleh memanaskan rahim dan digunakan oleh generasi dahulu utk gugurkan kandungan.

No comments:

Post a Comment