Monday, 1 December 2014

RENGAT SELEPAS BERSALIN

Bismillah hirrahmanirrahim....

Actually, Sis pun tak pernah dengar 'rengat' ni... Kebetulan dok jalan-jalan cari ilmu berpantang, terjumpa perkataan ni. So, kita buat sharing sikit ya... Dari kesimpulan & pembacaan beberapa blog...

Sakit rengat ini berpunca dari darah yang tidak habis di keluarkan dari badan kita..Sepatutnya selepas bersalin, badan kita dah bersih dari darah tersebut yang sekian lama terkumpul dalam badan kita.Hanya ibu2 yang mengalami keadaan ni yang tahu betapa sakitnya. Dari apa yang Sis faham, kesakitan yang dialami oleh ibu-ibu yang diserang rengat ni sama seperti kesakitan konstraksi hendak melahirkan anak.Ketulan darah yang bergerak-gerak dalam rahim ibu seolah-olah seperti ada bayi yang hendak keluar.Boleh bayangkan tak?. Secara jujurnya, Sis x boleh nak bayangkan sebab alhamdulillah, masa bersalinkan 3 Adam ni, kontraksi x lama... Lebih teringatkan sakit dijahit tu... Hehehehee

Bagi ibu yang darahnya tidak habis keluar bersama uri maka mereka berisiko mendapat sakit rengat. Sis rasa mesti semua orang tahu, semasa proses kelahiran,darah kotor ibu akan keluar bersama uri namun jika tertinggal walaupun secebis darah kotor dalam rahim ibu,rasa sakit rengat akan dirasai oleh ibu. Kesan daripada sakit rengat ini,ibu2 akan mengalami rahim tidak kecut dan perut buncit sehingga menyebabkan bentuk badan serta wajah sembab/ seperti wanita hamil.

Dari pembacaan tadi, ada 4 tips jika ibu2 di luar sana mengalami sakit rengat.       

1) Bertungku       
2) Berurut dengan bidan yang professional       
3) Sapu minyak panas       
4) Pakai stokin,baju lengan panjang dan selimut

Rupa-rupanya semua tu ciri-ciri mengamalkan sapuan Medicated Deep Heat Lotion... X percaya? Boleh cuba...

Sis guna Medicated Deep Heat Lotion semasa berpantang keguguran pertama & kedua. Alhamdulillah jugak, keguguran Sis complete jadi kedua-dua kali tu, Sis x perlu DNC. :-)


No comments:

Post a Comment